tisdag 22 december 2009

Kardemummakladdkaka med saffranskokta päron


Testade att göra denna kaka till vårt glöggmingel i fredags och den blev mycket populär. Har lovat att lägga upp den so here goes! ;)

Svårighetsgrad: Lätt
Tillagningstid: 1 timme kanske
24 st

Ingredienser:

Saffranskokta päron
4 st päron, gärna gråpäron
1 paket saffran
1 dl strösocker
3 dl vatten
vaniljsocker/vaniljstång

Kladdkakan
200 g smör
4 dl strösocker
2 dl muscovadosocker
4 st ägg
6 dl vetemjöl
1 msk kardemumma, malen

Servering:
Florsocker
Vispad grädde (osötad)

1. Skala päronen, halvera och kärna ur dem och skär dem i klyftor. Mortla saffran och 1 msk socker till ett fint pulver. Koka upp det tillsammans med resterande socker, vaniljstång/vaniljsocker samt vatten i en kastrull. Lägg ner päronklyftorna och låt koka i tre minuter. Ta av plattan från spisen och låt päronen svalna i lagen.

2. Värm ugnen till 175 grader. Lägg två bakplåtspapper omlott i en ugnsform (ca 20x30 cm)*.

3.Lägg smöret i en skål och smält det på svag värme i mikron. Rör ner socker, muscovadosocker, ägg, mjöl och kardemumma med en slev till en slät smet. Använd inte elvisp. Häll smeten i formen.

4. Ta upp päronklyftorna ur lagen och tryck ner dem i kaksmeten.

5. Grädda i mitten av ugnen 30-35 minuter. Kakan ska fortfarande vara kladdig när den är klar. Skär kakan i bitar och pudra över florsocker. Gott med lite osötad grädde till.


OBS!* När jag gjorde denna kaka på 175 grader var den fortfarande alldeles för rinnig. För att vara helt säker måste jag göra om den men om samma sak händer er - höj då till 200 grader och låt kakan stå inne en kvart.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.