söndag 15 november 2015

Thaicurry med kycklingköttbullar och broccoli - modifierat




I eftermiddags bestämde jag mig för att experimentera lite i köket och valde att testa något som jag aldrig tidigare lagat - thaicurry med kycklingköttbullar. Blev riktigt gott och jag testade även att ha i broccoli, eftersom jag råkade ha det hemma i kylskåpet. Ska se ifall receptet behöver modifieras senare men än så länge kör vi på detta recept!

Receptet är nu modifierat: 
1. Har lagt i lite sesamolja i kycklingfärsen för att jämna ut smaken av fisksås samt lagt i lite finhackad färsk ingefära. 
2. Stek INTE den mixade blandningen från steg 1. Häll istället kokosmjölken direkt i mixern och mixa. 
3. Steg 4: Skippa oljan och i med den fräscha kokosmjölksblandningen och broccolin direkt. Låt koka upp och fortsätt resterande steg. 

Svårighetsgrad: Lätt 
Tillagningstid: Mellan 30-45 min (tog längre tid denna gång eftersom jag lade till ingredienser efter hand) 
Cirka 4 portioner 

Du behöver följande: 

Kycklingköttbullar med asiatisk touch
Kycklingfärs, 500 g 
1 röd chili, hackad (jag valde att ha med kärnorna men ta bort kärnhuset om det blir för starkt) 
2 små vitlöksklyftor, hackad 
1 msk fisksås (ger rätt stark smak så bort den ifall du inte gillar smaken)
1/2 - 1 tsk sesamolja
Lite finhackad färsk ingefära
Rivet limeskal från 1 lime 
Salt och peppar 
Lite olja 

Thaicurry
1 bunt med korianderstjälkar (spara bladen till senare) 
1 lime (både rivet skal och saft) 
1 bit färsk ingefära, hackad 
2-3 vitlöksklyftor, hackad 
1 röd chili (ta bort kärnhuset om det är för starkt), hackad 
En bit citrongräs, hackad 
1 burk kokosmjölk 
Lite vatten 
1 broccoli 
Salt och peppar 
Lite olja 

Steg 1
Mixa ihop korianderstjälkar, limeskal och limesaft, ingefära, vitläk, chili och citrongräs samt lite salt och peppar. Därefter i med en burk kokosmjölk (skaka ordentligt innan) och mixa ihop snabbt. Lägg åt sidan. 

Steg 2
Skär broccolin i små buketter. Släng INTE bort stjälken utan ta bort det grövsta och skär den i medelstora bitar (så gott!). 

Steg 3
Blanda kycklingfärsen med chili, vitlök, chili, finhackad färsk ingefära, limeskal, salt och peppar samt en matsked fisksås och lite sesamolja. Rulla blandningen till små bollar.



Steg 4
Stek kycklingköttbullarna i lite chili- och vitlöksolivolja i cirka 8-10 minuter. Ställ åt sidan (alt ta bort bullarna och lägg dem på en tallrik och stek resterande ingredienser i samma panna)



Steg 5
Ta en stor stekpanna (eller behåll den tidigare). Häll i den mixade blandning från steg 1 och i med broccolin. Rör om och låt koka upp. 

Steg 6
Sänk värmen till medelvärme och lägg i kycklingköttbullarna och låt det koka ihop i 5-7 minuter. Smaka av och häll i mer salt om det behövs. 

Steg 7
Stäng av värmen och lägg i korianderbladen. 

Servera med råris och en limeklyfta.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.